ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες ΑΝΩ ΤΩΝ €39!
Ανδρική διατροφή : 6 σημεία που χρήζουν προσοχής!
Διατροφή

Ανδρική διατροφή : 6 σημεία που χρήζουν προσοχής!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Πολλά γράφονται συνέχεια για τη σωστή διατροφή που πρέπει να ακολουθούν οι άνδρες, πώς θα είναι πιο γραμμωμένοι, πώς θα έχουν καλύτερη σεξουαλική απόδοση κτλ. Με την πληθώρα όμως πληροφοριών που λαμβάνουμε, τόσο από την τηλεόραση και τα περιοδικά, όσο και διαδικτυακά -και που είναι πολλές φορές αντιφατικές μεταξύ τους- είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τί τελικά πρέπει να κάνουμε. Απομονώσαμε λοιπόν τις πιο έγκυρες συμβουλές για την ανδρική διατροφή που είναι οι παρακάτω:

1. Κρατήστε τον έλεγχο των θερμίδων σας.

Προσέχοντας μόνο τις θερμίδες που λαμβάνετε από τη διατροφή σας, θα καταφέρετε να χάσετε ένα ποσοστό βάρους, αλλά ίσως όχι το λίπος που θα έπρεπε. Αυτό εξαρτάται από το είδος των τροφών που περιλαμβάνει η διατροφή σας. Αν για παράδειγμα τρέφεστε με επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε λίπη (μετρώντας πάντα τις θερμίδες σας), αυτό που ενδεχομένως να χάσετε είναι μυς κι όχι λίπος, ενώ ταυτόχρονα θα επιβραδύνετε το μεταβολισμό σας. Κρατήστε λοιπόν τον έλεγχο των θερμίδων σας, προσέξτε από πού τις λαμβάνετε, προτιμώντας φρέσκες τροφές, χωρίς πολλά λιπαρά, όπως φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

2. Τα κορεσμένα λίπη είναι χρήσιμα για τη διατροφή σας ;

Οι περισσότεροι άντρες αποκλείουν εντελώς τα κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή τους. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αν ελέγχετε το ποσοστό κορεσμένων λιπαρών που λαμβάνετε καθημερινά και φροντίζετε να το διατηρείτε περίπου στο 15% της ημερήσιας πρόσληψης λίπους, τότε μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή σας. Σε μικρές ποσότητες, τα κορεσμένα λίπη βοηθούν στην αποφυγή μείωσης της τεστοστερόνης, οπότε καλό θα ήταν να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιό σας.

3. Πρωτεΐνη = Μυς ;

Η αντρική αντίληψη ότι η πολλή πρωτεΐνη «χτίζει» μύες, έχει μια δόση αλήθειας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι προκειμένου να δημιουργηθούν μύες στο σώμα ο ενήλικος οργανισμός χρειάζεται ως 8 αμινοξέα και τα παιδιά ως 10 αμινοξέα για να συνθέσουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες. Αν στον οργανισμό δώσουμε αυτούσια ζωική πρωτεΐνη, τότε ο οργανισμός θα χάσει ενέργεια για να τη διασπάσει και επίσης τα προερχόμενα από ζωικής πρωτεΐνης αμινοξέα δε θα χρησιμοποιηθούν (δεν είναι συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό), ενώ θα αφήσουν στο σώμα και ζωικά κατάλοιπα που η συσσώρευσή τους οδηγεί σε καρκινογενέσεις. Τις απαραίτητες ποσότητες αμινοξέων που χρειάζεται ο οργανισμός σας ημερησίως μπορείτε να τις λάβετε από φυτικές πρωτεΐνες, όπως όσπρια, κινόα, αμύγδαλα, συνδυασμό ρυζιού και οσπρίων.

Και πάλι όμως αν υπερβείτε τη συγκεκριμένη ποσότητα που χρειάζεστε, η έξτρα φυτική πρωτεΐνη που θα πάρετε θα μετατραπεί σε λίπος, με τη διαφορά ότι το λίπος αυτό θεωρείται «καλό» λίπος και είναι αυτό που μας κρατάει ζεστούς (θερμοκρασία σώματος 36,6 oC), σε αντίθεση με το «κακό» λίπος στο οποίο θα μετατραπεί η ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη και συγκεντρώνεται γύρω από το στομάχι και γύρω από το λαιμό. Το λίπος αυτό είναι «επικίνδυνο» τόσο λόγω θέσεως (καταπιέζει τα εσωτερικά μας όργανα, όσο και από άποψη ποιότητας (περιέχει τριγλυκερίδια, χοληστερίνη, ουρικό οξύ και δημιουργεί προβλήματα στο συκώτι, τις αρτηρίες κτλ).

Η ανάγκη σε πρωτεΐνη που έχετε καθημερινά, ίσως είναι αρκετά χαμηλότερη απ’ αυτή που πιστεύετε και αντιστοιχεί σε περίπου 1 γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους για όσους δεν έχουν ιδιαίτερη σωματική δραστηριότητα, ενώ αυξάνεται ανάλογα με το πόσο ασκούμαστε. Μία ασφαλής επιλογή για να λάβετε την απαραίτητη δόση αμινοξέων είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα υψηλής διατροφικής αξίας.

4. Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι αναπόφευκτη με το πέρασμα των χρόνων;

Ένας σημαντικός λόγος που οι άντρες χάνουν τη μυϊκή τους μάζα είναι το ότι δεν αθλούνται όσο χρειάζεται. Επιπλέον, μέσω ερευνών έχει αποδειχθεί ότι μετά την ηλικία των 20-25 ετών το κολλαγόνο που αποτελεί το ένα τέταρτο της συνολικής πρωτεΐνης στο σώμα μας φθίνει. Προκειμένου να μη γίνεται αυτό χρειάζεται από πολύ νωρίς να καταναλώνουμε ενεργά ένζυμα ώστε να μη μειώνεται η επιδιορθωτική ικανότητα των κυττάρων, καθώς και να υπάρχει περίσσεια ποσότητας βιταμίνης C (άγχος, κάπνισμα, ρύπανση καίνε τη βιταμίνη C) στο σώμα μας που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή κολλαγόνου. Αν συνεχίσετε τη γυμναστική και τη διατροφή σας, χωρίς να ρίχνετε δραματικά τους ρυθμούς και την πειθαρχία σας, τότε θα συνεχίσετε να στέλνετε σήμα στον εγκέφαλο ότι πρέπει να διατηρήσει το μυϊκό ιστό και οι πιθανότητες να αντιμετωπίσετε απώλειες, είναι πολύ μικρές.

5. Όσο γυμνάζεστε, τόσο μπορείτε να τρώτε οτιδήποτε ;

Ακόμη κι αν περνάτε ατέλειωτες ώρες στο γυμναστήριο, δεν είναι καθόλου δύσκολο να πάρετε πίσω και με το παραπάνω όλες τις θερμίδες που «κάψατε» σε μερικά μόλις λεπτά! Για αυτό είναι απαραίτητο να διαχειρίζεστε σωστά και τη διατροφή σας. Οι άνδρες που κάνουν κακή δίαιτα και έντονη άσκηση το μόνο που καταφέρνουν είναι να κουράζονται υπερβολικά και να ανεβάζουν τα επίπεδα της κορτιζόλης τους, καθώς το σώμα τους προσπαθεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση.

Επιπλέον, με την υπερβολική γυμναστική αντιμετωπίζεται κίνδυνο μεγαλοκαρδίας (η καρδιά δουλεύει πιο έντονα και ό,τι δουλεύει πολύ μετά ατονεί), ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα ελευθέρων ριζών. Ειδικά όσοι κάνουν πολλά βάρη, καταναλώνουν πολύ οξυγόνο, το οποίο δημιουργεί πολλές ελεύθερες ρίζες και αν ο οργανισμός δεν είναι σούπερ εξοπλισμένος με αντιοξειδωτικά, θα οδηγηθεί σε μαζική καταστροφή κυττάρων.

6. Ασπράδι VS Κρόκος.

Στην πραγματικότητα, ο κρόκος περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του αβγού, τα οποία και χάνετε αν το αποφεύγετε, συν του ότι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Αν έχετε πρόβλημα με τη χοληστερίνη σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πόσα αβγά μπορείτε να καταναλώνετε την εβδομάδα, ενώ αν η χοληστερίνη σας είναι φυσιολογική, φάτε τον κρόκο άφοβα!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]